Breaking News

Hårtab – hvad skyldes det?

Det er almindeligt, at vores hårpragt bliver tyndere med alderen, men hos nogle starter et reelt hårtab allerede i 20’erne og 30’erne. Udtynding af håret er for mange ikke blot et kosmetisk problem, det medfører også tab af selvtillid. Oplever du begyndende hårtab, kan du her blive klogere på, hvad årsagen kan være.

Hårtab påvirker psyken

Sundt og fuldt hår er for mange lig med ungdom og en sund livsstil. Vores hår spiller en signifikant rolle for selvtilliden, og vi binder ofte en stor del af vores identitet op på håret. Derfor bliver de fleste hårdt ramt på selvsikkerheden, hvis de oplever for tidligt hårtab. Mange forbinder nemlig tilstanden med at blive ældre samt en usund levemåde.

Vi kommer alle til at opleve hårtab i større eller mindre grad, men især mændene står for skud. Faktisk vil halvdelen af alle mænd i løbet af livet opleve at tabe hår. Kvinder mister normalt ikke lige så meget hår, men for mange kan det alligevel føre til svære psykiske problematikker, såsom depression og tab af selvværd.

Årsager til hårtab

Selvom hårtab ofte bliver forbundet med en usund livsstil, behøver det ikke at spille nogen afgørende rolle. Den mest almindelige årsag til tab af hår hos både mænd og kvinder er nemlig en arvelig tilstand ved navn androgen alopeci.

Androgen alopeci

Androgen alopeci skyldes en overfølsomhed i hovedbunden overfor det mandlige kønshormon testosteron. Det gælder især for hårsækkene i tindingerne og kronen, som kan skrumpe og til sidst ikke være i stand til at producere hår.

Hos kvinder kaldes varianten for “female pattern hair loss,” og den skyldes ligeledes arvelighed. Dog har forskning vist, at kvinder med et forhøjet niveau af testosteron oplever større hårtab.

Selvom tilstanden er arvelig og altså ikke nødvendigvis har noget med din livsførelse at gøre, ændrer det naturligvis ikke ved, at det for mange er et problem, der påvirker livskvaliteten i negativ retning.

Mangel på vitaminer og mineraler

Vi kan ikke komme uden om, at vores kost også har noget at skulle have sagt i forhold til hårtab. Man taber selvfølgelig ikke håret af at spise junkfood i ny og næ, men vi ved alle, at det ikke skal dominere i vores daglige kost.

Får vores hår ikke de nødvendige vitaminer og mineraler, det har brug for, vil hårcellerne dø på sigt. Ved du, at problemer med at tabe håret ligger til familien, og er du på vej op i alderen, bør du være mere opmærksom på at spise sundt. Du kan med fordel supplere din  kost med en god multivitaminpille, der hjælper med at opfylde vores mineral- og vitaminbehov.

Stress

Hårtab kan også forårsages af stress. Hvis du i en længere periode har døjet med stress, har du måske også oplevet udtynding af dit hår. Årsagen er, at stress øger mængden af hormonet kortisol i kroppen, hvilket påvirker hårets livscyklus. Denne cyklus består af en vækstfase, en overgangsfase og en dvalefase. Kortisol forlænger dvalefasen, hvilket forhindrer hårsækkene i at komme i vækstfasen.

Når dit stressniveau falder, og mængden af kortisol sænkes, vil hårsækkene i langt de fleste tilfælde igen begynde at producere hår. Du skal dog væbne dig med lidt tålmodighed. Typisk tager det tre måneder for håret at vokse ud igen.

Du behøver heldigvis ikke at bekymre dig om at tabe håret, hvis du har haft en stresset arbejdsdag. Tilstanden forekommer kun, hvis du har været stresset over en længere periode. Ofte hænger det sammen med livsforandrende begivenheder såsom skilsmisser, dødsfald og fyringer.

Vil du undgå stressbetinget hårtab, er den bedste måde naturligvis at undgå at blive stresset. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men ting som fysisk motion, samtaler med dem, du holder af, samt ferie er gode steder at starte, når det drejer sig om en mindre stresset hverdag.

Skriv et svar