Breaking News

Indretning af et åbent kontor

Et åbent kontormiljø er ikke en sjældenhed i Danmark. Ved at en virksomhed indretter sig i storrum udnytter virksomheden pladsen på bedstevis. Derudover giver de åbne kontormiljøet bedre samarbejdsmuligheder på kryds og tværs af afdelingerne.

De åbne kontormiljøer har stor påvirkning på indeklimaet, hvor støj og bevægelse kan fjerne den enkelte medarbejders koncentration og derved effektivitet.

Dette blogindlæg er skrevet til dig som virksomhedsejer eller leder, der ønsker at optimere arbejdsmiljøet i et åbent kontormiljø vha. indretning af kontoret.

 

Kontor Arbejdstilsynets vejledning

Der findes naturligvis forskellige ideer om, hvad der er den mest effektive indretning af storrum.

Arbejdstilsynet har nedskrevet nogle parametre som øger indeklimaet på kontoret:

  • Sikre at computerskærmene ikke bliver påvirket af direkte sollys.
  • Vælg lavenergipærer og kontorudstyr
  • Lys censor, som slukket lyset automatisk i et tomt rum
  • Placer printere og kopimaskiner i et individuelt rum

 

Udover ovenstående er det ifølge arbejdstilsynet vigtigt at sikre en god ventilation på kontoret. Kropslugt og varme fra mange mennesker, kan have en negativ effekt på indeklimaet på kontoret. Ved at etablere en separat garderobe til vådt og lugtende overtøj, kan man minimere et dårligt indeklima på kontoret.

 

 

Tænk teknologien med i indretningen

Når du skal indrette eller forbedre dit kontormiljø, skal du have øje for teknologien. Tænk i bærbare og fleksible løsninger.

Suppler storrummet med alternative rum som stillerum, mødelokaler, projektrum og cafeområder. På den måde kan dine medarbejdere placere sig i det område der giver mest mening. Så folk der arbejder i grupper f.eks. ikke forstyrre de medarbejdere der har behov for at have ro omkring sig.

I nogle virksomheder er medarbejderne ikke så flytbare. En tommelfingre regel er, at en medarbejder ikke arbejder mere end 3-4 meters afstand fra et vindue. I de store kontormiljøer er dette ikke muligt at overholde. Derfor er det vigtigt at belysningen er korrekt ved de skriveborde der er længest væk fra vinduet.

I de åbne kontormiljøer er det også vigtigt at der bliver opsat lyddæmpende materialer op. Dette kunne b.la. være gulvstående skærmvægge og bordskærme. Disse er også med til at skabe en privatsfære for den enkelte medarbejder.

 

Koldt vand og grønne omgivelser

Udover de ting der synes mest vigtigt som ordentligt lys, gode møbler og en god ventilation er der andre parametre der er med til at skabe et godt kontormiljø.

Indret med grønne planter. Disse kan både bruges som skærm og opdeling af rummet. Derudover er planterne med til at rengøre luften samt tilføjer planter farve til et kontor.

Hvis du ønsker effektive medarbejdere, skal du sørge for at disse også altid har adgang til koldt vand. For at få mest ud af pengene, kan man medfordel investere i en kogende vandhane, se f.eks. AromaCoffees udvalg af kogende vandhaner her.

Med en kogende vandhane, har dine mulighed for at tappe koldt eller varmt vand på få sekunder. Dette betyder, at de bruger kortere tid i køkkenet. Derudover viser flere undersøgelser, at medarbejdere der nemt kan få fat i koldt vand, har en tendens til at drikke mere vand og derved have en større effektivitet.

Ifølge arbejdstilsynet er det ikke muligt at imødekommen 100% af dine medarbejderes ønsker omkring deres kontormiljø. Implementerer du derimod ovenstående på dit kontor, opfylder du ca. 85% af dine medarbejderes krav.