Breaking News

Når ryggen gør ondt

”Dårlig ryg” er en folkesygdom som koster samfundet milliarder i direkte og indirekte omkostninger. De direkte omkostninger er det behandlinger koster: Fysioterapi, smertemedicin, operationer. De indirekte kan være vanskelige at vurdere, men de er under alle omstændigheder betydelige. De mest udbredte indirekte omkostninger er tab af arbejdskraft og arbejdstimer.

Dårlig ryg kan ramme alle. Unge som gamle, mænd og kvinder, raske, syge, tynde, tykke, ingen er immun. Ikke engang børn, som dog bliver sjældent ramt. Du kan få dårlig ryg, selv om du er toptrænet mens en nedgroet sofa-kartoffel klarer frisag. Men det kan lige så godt være omvendt. Ingen er immun.

Statistisk set er det flest mænd der får det. Omkring 80% af alle mænd vil mindst en gang i livet får et alvorligt rygproblem. Men det rammer også kvinder. Heldigvis forsvinder de fleste af disse rygproblemer af sig selv igen. Men behandling kan speede denne proces op.

Årsagerne kan være mange

Nogle af årsagerne for rygproblemer er kendte. Men selv om vi har forsket i emnet igennem flere århundreder, er der stadig stor usikkerhed. Mange af årsagerne gemmer sig i mørket. Dengang der var mange mennesker der gjorde hårdt fysisk arbejde, var der også mange ryglidelser. Derfor var man overbevist om, at hårdt fysisk arbejde fører til ryglidelser igennem nedslidning.

I dag er der kun ganske få der arbejder fysisk hårdt, og selv det kan ikke sammenlignes med tidligere. I dag har vi en 37 timers arbejdsuge, med 5 arbejdsdage. For bare 50 år siden var det 5o timer eller flere, og arbejdsugen var på 6 dage. Arbejdet var meget hårdere, og der var ikke megen opmærksomhed for ergonomi. Ej heller for at undgå for megen belastning af ryggen.

Det manuelle arbejde der stadig findes kan slet ikke sammenlignes med tidligere. Det er både kortvarigere og meget lettere. Det meste arbejde i dag er kun i meget ringe grad fysisk belastende. Hvis den gamle teori om, at ryglidelser skyldes hårdt fysisk arbejde var korrekt, burde der ikke være mange dårlige ryg i dag.

Det passer desværre ikke. Tværtimod, er ryglidelser i dag mere udbredt end nogensinde

Terapier er der mange

Der findes mange former for ryglidelser og næsten lige så mange terapier som ofte lover, men ikke altid leverer, bedring. Helbredelse endda. Der er rigtigt nok mange behandlinger der kan hjælpe med dårlig ryg, men får der rent faktisk kan helbrede problemet en gang for alle.

Den måske ældste terapi vi kender i dag er hvad en Kiropraktor gør. Kiropraktik er en såkaldt Manuel Terapi. Dvs. en terapiform hvor behandleren bruger hænderne. Kiropraktik er ikke kun en af de ældste behandlingsformer, men også en af de mest succesfulde.

Navnet kiropraktik er sat sammen af det old-græske ord kiro, som betyder hånd, og ordet praktik, altså udøvelse. En kiropraktor er altså en behandler der bruger sine hænder som redskab.

Hvad gør en kiropraktor?

Som alt andet har kiropraktik også udviklet sig meget med tiden. Kiropraktik er stadig er en manuel terapi, hvor terapeutens hænder er det vigtigste redskab. Men der bruges også nyeste teknologi.

Det første der sker i dag når man opsøger en kiropraktor er at der bliver taget et røntgenbillede. Røntgenbilledet er ikke så vigtigt for kiropraktorens behandling. Den tjener først og fremmest til at man kan udelukke mere alvorlige skader, som ikke kan behandles med kiropraktik.

Det, kiropraktoren behandler, er nemlig først og fremmest de små muskler der sidder mellem ryghvirvlerne. Disse små muskler holder ryghvirvlerne på plads. Og de kan være stresset, forkrampet, eller skadet på anden vis. Og så kan de påvirke nerverne og det giver smerter. Det kan endda trække ryghvirvlerne ud af deres optimale position, igen med smerter til følge.

Hvad går behandlingen ud på?

Kiropraktik omfatter mange behandlingsteknikker og former. Men den mest fremtrædende, den kiropraktik er mest kendt for, er den hvor kiropraktoren med hænderne manipulerer ryghvirvlerne, kombineret med pludselige stræk. Det giver typisk de karakteristiske knæk.

Ofte kræver det flere behandlinger, men de fleste oplever en bedring allerede efter den første behandling.