Breaking News

Sådan får du misbrugsbehandling i Danmark

Der er desværre rigtig mange, som på et eller andet tidspunkt i deres liv ender i et stofmisbrug af den ene eller den anden art. Det kan være nærmest umuligt at komme ud af igen af sig selv. Heldigvis findes der gode muligheder for misbrugsbehandling i Danmark. Misbrugsbehandling kan dække over en hel del. Det er alt lige fra behandling af pillemisbrug til alkoholisme. De fleste behandlingscentre, der gør i misbrugsbehandling, kender desuden udmærket til blandingsmisbrugere. Det vil altså sige, at man sagtens kan modtage misbrugsbehandling, selvom man ikke passer perfekt ned i en specifik kasse.

Sådan fungerer et misbrugscenter

De danske misbrugscentre har overvejende døgnåbent, hvilket vil sige, at du kan spørge efter hjælp på ethvert givent tidspunkt. Hvis ønsket om at lægge dit misbrug bag dig opstår, er det altså bare med at kontakte et sted, der tilbyder misbrugsbehandling hurtigst muligt. Der er nemlig behandlingstyper, der passer enhver. Nogle har for eksempel brug for at være på et center døgnet rundt. I så fald vil der være plads til det. Som man lige så stille kommer ud af sit misbrug og får ønsket om at leve et forholdsvist normalt liv, er der dog mulighed for det. Så kan det være, at man kun skal forbi centeret fra tid til anden for at få en opdatering på den misbrugsbehandling, man modtager.

Misbrug såvel som misbrugsbehandling kan være enormt tabubelagt, hvilket er grunden til, at mange ikke vælger at opsøge et misbrugscenter. Det er på trods af, at det er det eneste sted, der reelt set vil kunne hjælpe en med at komme ud af misbruget. En del misbrugscentre i Danmark er dog private, og så længe du selv finansierer din egen behandling, kan du være fuldstændigt anonym uden frygt for, at den viden bliver delt med nogen, du kender. Selvom du modtager støtte fra det offentlige til din behandling, vil der dog sandsynligvis være mulighed for at holde dit misbrug hemmeligt, hvis det er noget, du bekymrer dig om. Det vigtigste er bare, at du opsøger misbrugsbehandling, så du kan få hjælp.

Sådan foregår behandlingen

Nogle døjer desuden med en irrationel frygt om, at de aldrig nogensinde vil kunne komme til at leve et frit og normalt liv igen, hvis de går i behandling. Det er dog langt fra sandheden. Faktisk forholder det sig lige omvendt. Misbruget er allerede nu herre over dig, og den eneste måde, du kan opnå et frit liv igen, er ved at gå i professionel behandling. Desuden er det faktisk de færreste, der sidder fast ret længe i døgnbehandling, hvor man altså bor på misbrugscenteret, mens man modtager behandling. Det handler selvfølgelig altid af, hvor seriøst misbruget er, og hvor lang tid de har stået på. Det er dog de færreste, der er mere end et par måneder i døgnbehandling, før de går over til dagbehandling.

 

Dagbehandlingen kan dog stå på i lidt længere tid, og den består ofte af intensiv terapi og coaching, der skal give misbrugeren ressourcer til at bryde fri af sine gamle vaner. Selvom det lyder ubegribeligt, så kan en samtale med en ekspert på området virkelig ændre meget. Har man et relativt lille misbrug, eller har man bare efterhånden fået det under kontrol, kan man gå i såkaldt ambulant behandling. Den slags misbrugsbehandling vil som oftest vare et par timer ugentligt. Det vil mest bestå i nogle samtaler, hvor der bliver talt om forløbet, og den tidligere misbruger får nogle redskaber til sin videre kamp. Netop den terapeutiske misbrugsbehandling har i de seneste år vist sig enormt effektfuld, hvilket vil sige, at der er håb forude for enhver.