Breaking News

Undersøgelse viser ny data om e-cigaretter

Nogle gange kan man mene, at den danske regering går for langt i forhold til at kontrollere vores hverdag gennem reglementer, afgifter, skatter og love. Andre gange kan man bede sig lykkelig for, at vi lever i et samfund, som tager hånd om sine borgere og ikke lader griske virksomheder destruere ens gode helbred.

Siden 2016 har det været vedtaget fra EU’s side, at man ikke må sælge oliebaserede e-væsker, som indeholder det såkaldte stof THC. Ovre i USA har man dog foretaget en ny undersøgelse med e-cigaretter og fundet, at mange e-cigaretter indeholder det skadelige stof.

Ny vape-metode kaldet damping

I staten Indiana er elleve personer indlagt på hospitalet rundt omkring i Midt vest-området i USA med tegn på respitoriske sygdomme efter at have røget e-cigaretter med den skadelige olie. Ifølge undersøgelsen er der ikke nødvendigvis tale om, at e-cigaretterne er farlige i sig selv. Det er i stedet en ny trend kaldet damping, hvor især unge ryger marihuana og olier, der gør dem skæve, fra deres rigs.

Hvis man har købt en e-cigaret, skal man altså ikke være bange for pludselig at skulle på hospitalet.

Det er dog ikke den eneste grund til, at man ikke bør være nervøs. I Danmark er al tobak man kan købe til sit vape rig nemlig vandbaseret, og der er derfor ingen fare.

Ikke de samme regler for e-cigaretter i udlandet

Man bør dog være opmærksom, når man handler på nettet. Her er der nemlig ikke de samme regler for e-cigaretter, som der er i EU-lande. E-handel er et marked, som er vokset enormt det sidste årti. I takt med at vi har konstant adgang til internettet, er fysiske butikker begyndt at måtte gå neden om og hjem. De kan ganske enkelt ikke konkurrere mod en industri, der har åbent 24-7, og som leverer lige til døren.

Dette er i høj grad tilfældet med e-cigaretter. Ifølge Rasmus Holdt, den administrerende direktør for Elekcig, så foretages en tredjedel af købende af e-cigaretter på nettet. Vil man være på den sikre side kan det med andre ord give god mening at se mod hjemlandet, hvor der er mere ansvarlige regler for salg af e-cigaretter.

Et stærkt værktøj mod rygning

Foruden denne nye undersøgelse har e-cigaretter i mange år kæmpet med et renommé som hipsternes cigaretter. Men i virkeligheden er det en fantastisk måde at påbegynde et potentielt rygestop. Rasmus Holdt bemærker til Ritzau, at de lige så gerne tager afsked med nye kunder, som de byder dem velkomne.

Med e-cigaretter er det også langt lettere at ændre i nikotinniveauet og hermed trappe ned i sin afhængighed af de små sataner.

På netop dette punkt kunne den danske regering faktisk være mere aktiv, og det ville være åbenlyst at starte en faglig gruppe, som kunne hjælpe folk i afhængighed med at trappe ned på en fornuftig måde gennem e-cigaretter.

Rasmus Holdt foreslår selv et navn som Damplinjen efter pendanten Stoplinjen, og det er altså tydeligt, at den danske e-cigaret-industri tager spørgsmålet om afhængighed dybt seriøst. Og det er i det mindste positivt at vide, når man blæser en jordbærsmagende sky, at man ikke er i fare for at blive sengeliggende, som amerikanerne er det.